Zo kies je de perfecte hanglamp voor boven de eettafel

De eettafel gebruik je vrijwel dagelijks. Het is een plek waar je na een drukke dag met je gezin kunt genieten van een vers gekookte (of afgehaalde) maaltijd, maar ook de plek voor een romantisch diner, een avond tafelen met vrienden of een luie zondagse brunch. Vaak doet een eettafel tevens dienst als werkplek; voor jezelf of voor het huiswerk van de kinderen. Het is dan ook belangrijk dat je verlichting kiest die net zo veelzijdig gebruikt kan worden.

Kies de hanglamp op basis van de vorm en grootte van je tafel

Stem de verlichting af op de vorm en grootte van je tafel. Heb je een langwerpige tafel? Dan kun je het beste kiezen voor langwerpige verlichting of twee (of meer) hanglampen naast elkaar. Heb je een vierkante of ronde tafel? Dan is één hanglamp meestal voldoende.

Hoe hoog moet de lamp boven de tafel hangen?

Hoe hoog je de lamp wilt hangen is afhankelijk van je wensen. Wanneer je meerdere lampen naast elkaar hangt, kun je variëren qua hoogte voor een speels effect. Hoe lager je de lamp hangt, hoe meer licht. Over het algemeen geldt een vuistregel van 70cm à 100cm boven de tafel.

Kies voor een lamp die je kunt dimmen

Omdat je de eettafel voor verschillende gelegenheden gebruikt, is het handig om te kiezen voor een lamp die je kunt dimmen. Zo heb je in een handomdraai knusse verlichting voor een gezellig diner of juist veel functioneel licht als je wilt werken of lezen.

Stem de hanglamp af op je woonstijl

De hanglamp heeft een opvallende plek in het huishouden en springt direct in het oog. Je kunt hier desgewenst een ware eyecatcher van maken met een mooie design hanglamp (of meerdere lampen naast elkaar). Liever een rustigere look? Dan is een glazen hanglamp een slimme keuze. Doe eerst online voldoende inspiratie op. Je vindt bijvoorbeeld veel leuke ideeën op Pinterest!
Weet je welke hanglamp je wilt? Dan rest alleen nog de laatste stap: je hanglamp kopen!