Veilig wonen? Onderhoud je groepenkast!

Er vinden met enige regelmaat branden plaats die in de groepenkast zijn ontstaan. Een verouderde groepenkast kan dan ook voor problemen zorgen. Er kan bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan; iets wat je uiteraard koste wat kost wil voorkomen. Bovendien beschikken sommige oude groepenkasten niet over de moderne beveiligingen om overspanning en dergelijke afdoende te kunnen voorkomen. Daardoor kan het zijn dat je onnodig risico’s loopt; iets wat je uiteraard liever niet wil.

De website van deze elektricien toont een goedkope en betrouwbare elektricien die je bijna letterlijk uit de brand kan helpen.

Laat dus uw groepenkast goed onderhouden en nakijken; en indien nodig zelfs vervangen. Op die manier kun je er hopelijk voor zorgen dat jouw woning niet het lijdend voorwerp wordt in een zoveelste krant met “brand door kortsluiting” als kop. Dergelijke branden ontstaan vaak door overbelasting van een groepenkast die onjuist is aangesloten. Wanneer er jarenlang geen onderhoud is gepleegd kan het zijn dat stof zich op blijft hopen, en er op een gegeven moment een ware stofexplosie plaatsvindt, met kortsluiting tot gevolg. Ook kan het zijn dat elektrische aansluitingen langzaam losraken door bijvoorbeeld onvoelbaar kleine trillingen, waardoor ook weer kortsluiting kan worden veroorzaakt.

Het laten nakijken van de groepenkast hoeft helemaal niet veel te kosten. Een elektricien huur je al in vanaf € 35 per uur, en een expert heeft doorgaans hooguit enkele uren nodig om de situatie goed te kunnen inschatten, waardoor je voor nog geen honderd euro vaak al een indicatie hebt van de kwaliteit van de groepenkast.

Wanneer je de groepenkast wil laten vervangen, ben je wel duurder uit. Je zit dan al snel op enkele honderden euro’s. Maargoed, dan heb je wel een compleet nieuwe groepenkast waarbij alles weer volgens de regels en keurig netjes is aangesloten, waarbij het risico op brand, kortsluiting en andere ellende zo klein mogelijk is. Een beetje veiligheid is dat wel waard, toch?

Als je op de kosten wil besparen kun je bij diverse elektriciens een offerte voor het controleren en eventuele vervangen van de groepenkast opvragen. Je kunt de offertes naast elkaar leggen en zo bekijken welke aanbieder een goede prijs voor de klus biedt. Let echter wel op dat je je niet enkel en alleen laat leiden door de prijs: de kwaliteit moet altijd leidend zijn. Je kunt wel enkele tientjes besparen en de klus door het goedkoopste bedrijf laten uitvoeren, maar als je dan na enkele jaren alsnog kortsluiting krijgt, kun je het waarschijnlijk niet meer verhalen op de elektricien die dat moest voorkomen, en zit je alsnog met de – letterlijk – gebakken peren.