U wilt een vijver, en nu?

Bij een gezellige en mooie tuin hoort natuurlijk een vijver. Een vijver creëert sfeer en rust in de tuin en zorgt voor het totaalplaatje. Bovendien is het een leuke bezigheid om de vijver bij te houden en de dieren die hierin leven te verzorgen. De dieren in de vijver, zoals vissen en kikkers, zorgen voor leven in de tuin.

Aanleg

Een vijver kan echt gezien worden als een hobby, net als elke hobby neemt het wel wat tijd in beslag. De aanleg behoort zeker tot de leuke aspecten van de hobby. Wanneer u na lang wikken en wegen globaal weet, wat voor vijver u wilt, is het zaak een ontwerpplan te maken. Dit voorkomt dat er onnodige fouten worden gemaakt, waardoor dit u meer geld kost dan gepland. De aanleg van een viVijverjver kan het beste in het voorjaar gebeuren. Een vijver moet namelijk een biologisch evenwicht opbouwen, hier zijn de zomermaanden geschikt voor. Dieren, zoals vissen, kunt u het beste pas in de vijver laten wanneer het biologische evenwicht volledig aanwezig is.

Kijk voordat u de vijver gaat uitgraven naar de weersvoorspellingen, u kunt het beste tijdens een droge dag gaan graven. Het uitgraven kan met een schop, maar voor een groter oppervlak, is het aan te raden om een minigraver te huren. Een goede fundering is ook erg belangrijk wanneer u de vijver aanlegt. U kunt vervolgens uw vijver aanleggen met vijverfolie of met een voorgevormde vijverbak.

Onderhoud

Nog belangrijker dan een goede aanleg van een vijver is het onderhouden van de vijver. Het is ontzettend leuk werk om de vijver te onderhouden, maar wel erg belangrijk. Het zou jammer zijn wanneer u een mooie vijver heeft aangelegd, maar deze uiteindelijk transformeert in een stinkend moeras. Gelukkig is het niet moeilijk of inspannend om een vijver te onderhouden. Het moet echter wel met enige regelmaat gebeuren. In het voor- en najaar vinden de belangrijkste onderhoudstaken plaats. Zo is in het najaar een grondige schoonmaak belangrijk voor het tegengaan van algen.