Hoe kies je juiste kunststof kozijnen?

Als je de kozijnen in je woning gaat vervangen, heb je flink wat keuze in materialen, kleur en soort. Je hebt je keuze gemaakt. Je gaat voor kunststof kozijnen. Er staat je echter nog een beslissing te wachten. Voor welk soort kozijn ga je kiezen? Ook op het gebied van kunststof kozijnen heb je veel kiezen. Hoe kies je? Wat zijn nu écht goede kozijnen? In dit artikel lees je alle beslissingen die je moet maken om optimaal te genieten van de nieuwe kozijnen.

Waar ga je de ramen voor gebruiken?

Als begin is het praktisch om voor jezelf te weten welk raam waarvoor dient. Zorg dat je dit vóór de installatie weet. Je hebt immers meerdere keuzes in het soort raam. Je kunt dit opdelen in drie categorieën:

  • Een raam dat je nooit opendoet: je hebt de keuze in het maken van een vast raam. Dit kan bijvoorbeeld een raampje hoog in je woning zijn, of aan de zijkant van het huis. Dit raam staat vast.
  • Een multifunctioneel raam: dit raam kun je zowel naar voren opendoen (zodat het raam ´valt´) als horizontaal en achter. Deze ramen komen vaak voor in flats.
  • Het kleinste raampje in huis. Dit raam heeft zeer kleine afmetingen. Dit raam kan alleen naar voren open. Dit raam wordt veelal gebruikt in het toilet en badkamer.

Vergeet daarnaast niet de openkant in je keuzeproces mee te nemen! Wil je dat het raam naar links of rechts opengaat? Een raam waarvan een deur aan de rechterkant zit, kan beter naar links opengaan. En hoe zie je het? Als alléén maar een raam, of wil je meer?

Ga je voor extra opties?

Een prettig voordeel bij kunststof kozijnen; je hebt veel te kiezen qua additionele opties op het raam. Het duurzame, onderhoudsvriendelijke aspect van de kunststof kozijnen zorgt ervoor dat je er jaren van kunt genieten – al snel 40 jaar zonder enig onderhoud. Dat bied je ruimte in het kiezen voor extra´s bij het kozijn. Er zijn talloze opties. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Een hor. Je kunt mooie deals met de installateur maken als je meerdere horren afneemt. Zo zorg je ervoor dat je voor een messcherpe prijs overal horren hebt. Geen last van muggen en alsnog het raam open. Een aanrader!
  • Als je ervoor kiest om alle slaapkamers van nieuwe kozijnen te voor zien, kun je rolluiken laten installeren. Zo hoef je geen gordijnen meer te gebruiken en is je kamer volledig donker en koel. Het – volledig elektrische – bedieningspaneel van de rolluiken is netjes verwerkt in het kozijn.
  • Sloten op de ramen. Als je een feilloos beveiliging wilt, ga dan voor het politiekeurmerk sloten. Deze sloten zijn verwerkt in de raamklinken. Hierdoor is je raam gekeurd tegen inbraken op honderden manieren. Volledig beveiligd, op een mooie manier.

Tot slot: de kleur

Tot slot maak je een keuze in het esthetische aspect van de kunststof kozijnen. In welke kleur wil je de kozijnen? Je hebt hier wederom veel keuzevrijheid in. Je kunt tegenwoordig zelfs de binnenkant een andere kleur geven dan de buitenkant! Zonder dat je de overgang van de kleuren kunt zien. Welke kleur je kiest, komt vooral op smaak aan. Je hebt hier dus veel vrijheid in. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten die je in je hoofd moet houden:

  • Je kunt kunststof kozijnen overschilderen. Dit kun je met bijna alle kleuren doen. Als je zeker bent van je kleurkeuze, hoeft dat echter niet. Ben je nog niet helemaal zeker? Kies dan voor een lichte kleur. De lichte kleur is snel en mooi over te schilderen.

Als je alle keuzes hebt gemaakt; gefeliciteerd! Nu kun je achteroverleunen. Laat de nieuwe kozijnen plaatsen en genieten maar!