De beste kozijnen voor mijn interieur?

Je kunt ze in iedere woning vinden en je vindt ze in tal van varianten, modern of klassiek, neutraal- of bondgekleurd, van hout of van kunststof, we hebben het over kozijnen. In dit artikel op wooninrichting-en-stijling.nl vergelijken we aluminium, houten en kunststof kozijnen met elkaar en hopen we duidelijk te maken welk materiaal het beste bij uw woonsituatie past.

Uiterlijk kozijnen

Laten we beginnen met hoe kozijnen eruit zien. Kozijnen van aluminium ogen slank, elegant en modern, vandaar dat dit type kozijn het meest voorkomt in strak gestijlde nieuwbouwwoningen. Daarnaast komt het ook voor dat oude stalen kozijnen moeten worden vervangen, dan is een aluminium kozijn met staallook een goed alternatief.

Voor houten en kunststof kozijnen geldt dat ze in bijna iedere situatie kunnen worden gebruikt, of het nu gaat om een oude boerderij die een opknapbeurt nodig heeft of een nieuwbouwwoning, hout en kunststof passen altijd. Je hebt houten kozijnen met zowel een klassieke als moderne tint en dat geldt ook voor kunststof kozijnen. Sommige kunststof kozijnen met houtlook worden door de leek aangezien voor houten kozijnen. Dat komt niet alleen door de houtnerfstructuur die toegepast wordt, maar ook door de vormen van de profileren en de rechte hoekverbinding die je ook terugziet bij houten kozijnen. Iedere kunststof profielleverancier heeft wel een kozijn dat doet denken aan hout.

Warmte-isolatie kozijnen

Je kunt voor een bepaald materiaal kiezen op basis van het uiterlijk, maar dat is niet altijd verstandig. Want welk materiaal isoleert het beste, heeft de laagste onderhoudskosten en de minst hoge aanschafprijs. Tussen aluminium en kunststof kozijnen zit weinig verschil op het gebied van isolatie.

De aluminium Classic-line van Finstral heeft bijvoorbeeld een isolatiewaarde van 0,78 W/m²K, waar het kunststof Alphaline 90 kozijn van Veka een isolatiewaarde heeft van 0,64 W/m²K. Beiden kunnen worden gebruikt als passiefhuis kozijn, dat geldt zelden tot nooit voor houten kozijnen. De norm voor een passiefhuis kozijn ligt namelijk op 0,80 W/m²K. Ter vergelijking oude houten kozijnen hebben een isolatiewaarde van hoogstens 1,60 W/m²K, dat scheelt duizenden euro’s. Wel moet worden opgemerkt dat deze kozijnen niet beschikken over driedubbelglas.

Kosten kozijnen

Aluminium en kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, dat betekent af en toe schoonmaken en het hang- en sluitwerk controleren. Dit geldt absoluut niet voor houten kozijnen die om de vijf tot zeven jaar moeten worden geschilderd, waardoor je te maken hebt met aanzienlijk hogere onderhoudskosten. De kosten aan onderhoud voor hout zijn gemiddeld het viervoudige van de onderhoudskosten aan aluminium en kunststof. Houten kozijnen zijn weliswaar authentiek, maar dit heeft ook een prijs.

Gelukkig kosten houten kozijnen in aanschaf vijf procent minder dan aluminium kozijnen, maar toch zijn ze tien procent duurder dan kunststof kozijnen. Dan kan je concluderen dat kunststof de meeste voordelen biedt en sowieso het goedkoopste is. Meer over kozijnen kan je lezen op huisjeopknappen.nl en kozijnen-web.nl.